Güldüren Adam
Güldüren Adam
'Güldüren Adam' yeniden

 

 

 

Yazılan ilk tarihi romanlardan biri olan "Dünyayı Güldüren Adam Nasreddin Hoca" yeniden yayınlandı. Elips Kitap, çok sayıda hikaye, roman ve senaryo yazan 'velud yazar' Ragıp Şevki Yeşim'in külliyatını yayınlamaya iki romanı ile başladı.

 

  • MEHMET AYCI
    Uzun zamandır baskısını göremediğiniz bir kitabın yeniden keşfedilerek yayımlanması ne kadar sevindiricidir. Sahaf köşelerinin o esrik kokusunu üzerinden atmış, "moda" giyinmiştir; cildi, baskısı, kapağı, hiç de ben eskiyim demez ama o sizin eski dostunuzdur. Bir zamanlar altını çizerek değil, aman daha fazla yorulmasın diye çizmeye kıyamayarak okumuş, kitaplığınızın kıymetli bir köşesine diğer dostları arasında ona da "şeref kürsüsü" vermişsinizdir. Yeni baskı her kitap, bir dostunuzla yeniden, "yeni haliyle" karşılaştığınızda duyduğunuz hayreti uyandırır sizde. Arayıp da bulamayanlar, hiç haberi olma imkanı yokken haberdar olacaklar adına sevinirsiniz.

    Yeniden basılan bir kitabın doğurduğu sevinç kitapla da sınırlı değil elbette. Yüzünü görmediğiniz, sesini duymadığınız ancak kitaplarıyla ünsiyet ve dostluk kurduğunuz yazar adına sevinmekte haklısınızdır.

    Bütün bunları söylememin nedeni tarihi roman denilince ilk akla gelenlerden olan Ragıp Şevki Yeşim'in "Dünyayı Güldüren Adam Nasrettin Hoca" isimli romanının yeniden okuyucuyla buluşmasıdır. Elips Kitap, büyük bir kadirşinaslık örneği göstererek yazarın külliyatını yayınlamaya başladı. İlk olarak Dünyayı Güldüren Adam ve Kızıl Elma romanları yayınlandı.

    Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1931'de Kemalettin Şükrü tarafından kaleme alınan üç kitapta, Hoca merhumun hayatı ("Çocukluk ve Mektep Hayatı", "Gençliği ve Medrese Hayatı", "İhtiyarlığı ve Kadılığı") romanlaştırılmaya çalışılsa da bu ilk mektep çocuklarına yönelik bir çalışma olarak kalmıştır ve anlatım dili alabildiğine savruk bir dildir. Nasreddin Hoca'nın hayatını fıkralarından yola çıkarak ciddi anlamda ilk romanlaştıran kişi rahmetli Ragıp Şevki Yeşim olmuştur. Roman, 1956 yılında Kadircan Kaflı'nın önsözüyle altı cilt olarak Türk okuyucusuna sunulur. Cengizhan Orakçı'nın kulakları çınlasın; yazıyı uzatmamak için değinmeyelim, romanın tek cilt olarak farklı bir yayınevi tarafından bir baskısı daha yapılır.

    Kırk yılı aşkın bir süreden sonra kitabın yeniden basılması, yazara da, kitaba da, en önemlisi Nasreddin Hoca'ya da gösterilmiş büyük bir kadirşinaslık örneğidir.

     

    Ragıp Şevki Yeşim Kimdir?

    Ragıp Şevki Yeşim 1910 yılında Makedonya'da doğdu. Babası posta müfettişi olduğu için eğitimini değişik kentlerdeki okullarda okuyarak tamamladı. En son Antalya Lisesinden mezun oldu. Bir müddet bankacılıkta çalıştıktan sonra, gazetecilik mesleğinde karar kıldı ve bu mesleğin her kademesinde bulundu. Yeni Sabah gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Velut bir yazar olan Yeşim, Rebia Şakir, Sebahaddin Osman, Reşit Şevket, Ekrem Sabit müstearlarını kullandı. Hikayelerini "Beni Yakan Bir Ateş Var", "Günün Hikayeleri" "Aşk Hikayeleri", "Bir Gönül Hastası" adlı kitaplarda toplayan, "Kerem ile Aslı", "Pilevne'nin 13 Kahramanı" adlı senaryoları filme aktarılan yazar asıl kudretini peş peşe yayınlanan romanlarıyla gösterdi.

    "Yaralı Kurt", "İçimizden Biri", "Efeler", "Al Yanak Hafız", "Akşehir Efendisi", "Bir Taze Molla", "Dişi Örümcek", "Kanarya Kafesi", "Sarışın Melek", "Allah'ın Sevgili Kulu", " Kenarın Dilberi", "Beyaz Atlı Sipahi", "Gönül Belası", "Kızıl Elma", "Zümrüt Gözlü Sultan", "Ovaya İnen Şahin" Yeşim'in romanlarından bazıları...

    2 Şubat 1971'de aramızdan ayrılan yazarın bütün eserlerinin yeniden gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Elips Kitap'ın aynı hassasiyeti benzer yazarlara da göstereceğini ümit ediyoruz. İşe "Dünyayı Güldüren Adam"la başlaması ise gerçekten her türlü takdirin üstünde.